Udviklet af Henrik Engell, www.enhimmelskmundfuld.dk

bov1

Stegen:

1-2 kg Oksebov
½ flaske portvin
8 stk. bløde figner i kvarte
1½ dl. fløde – dobbelt creme 48% ellers lidt mere
Blåskimmelost
Timiankvist
smør
olivenolie
salt
peberbov2

Løgkompot:

Zittauerløg
2-4 små rabarber
½-1 dl. portvin
1 tsk. sukker
salt
peber

Sådan gør du:

Okseboven skal ud af køleskabet i god tid før tilberedelsen sådan at den har stuetemperatur. Oksebov er et af de stykker kød, der tit overses. Kødet kan bruges til rigtigt meget ud over som steg, men her laves det som en steg og serveres i skiver med lækkert tilbehør. Okseboven her er fra Dalsbakkegårds anguskvæg. Super lækkert kød som er godt mørt og fra kvæg, der har gået på græs.

Boven skal bruges godt af i smør og olivenolien sådan at den er godt karamelliseret på ydersiden. Drys den med peber og ganske lidt salt imens du bruner den. Pas på med salt da sovsen skal koges meget ind. Når kødet er brunet godt, skrues der ned for varmen og gryden afkøler lidt, eventuelt tages den kort af varmen.

Hæld portvinen ved, kom fignerne og timiankvist i sovsen. Kom låg på og lad din bov koge i 2-3 timer afhængigt af størrelse. Vend den ind imellem.

Imens boven koger laves løgkompotten. Snit Zittauerløgene og rabarberne i tynde skiver. Brun løg og rabarber i lidt smør og krydr med godt med salt og friskkværnet peber. Kom portvinen på og lad det simre i ca. 30 min. med låg. Rør i det jævnligt.

Her er boven serveret med kartofler der er bagt i ovnen en times tid og derefter trykket flade og så sprinklet med olie eller smørklatter også tilbage i ovnen for at give den en sprød overflade. De skal så ind fem kvarter før kødet skal serveres.

Når din bov er mør skal den ud af gryden og ligges i sølvpapir med et viskestykke omkring. Imens sies sovsen igennem et klæde for at blive klar. Sovsen kan nu koges ind til en meget tyk og kraftig sovs og serves som den er. Eller den kan spædes op med fløde som den er her og smages til med salt, peber, sukker og citronsaft. Sovsen kan også jævnes med Maizena så den får den ønskede tykkelse.

Server din bov med en skive blåskimmelost dækket med løgkompotten og kartofler efter eget valg. Kødet ender med en sødme fra fignerne og en fin eftersmag af portvin.

Tips: Kartoffelmos passer også rigtigt godt til denne ret.

Oksebov med løgkompot