Et af problemerne ved de mindre kendte udskæringer er, at mange folk ikke rigtig ved, hvad de skal gøre ved dem. Vi får næsten altid tværrebet skåret ud i short-ribs, som man kan lave udmærkede gnaveben af på grillen, men dette er jo ikke rigtig aktuelt om vinteren. For nyligt havde vi dog stor succes med at tilberede en portion short-ribs som chili con carne. Med denne opskrift får man en stærk gryderet, der er væsentligt kraftigere end en traditionel chili con carne. Tværreb er nok også lidt federe, end det kød man normalt laver retten af (hakket kød eller tykkam), men hvis det er et problem, kan man skumme noget af fedtet af undervejs. Som altid med chili-retter afhænger krydderi-doseringen helt af, hvor stærk en ret man vil lave. Vores opskrift her er til den milde side.

Ingredienser (4 personer):

1,5kg shortribs

2 fed hvidløg

1 spsk oregano

1 tsk chipotle-chili

½ tsk chiliflager

1-2 tsk sød paprika

En porter (25cl)

En dåse tomater

Evt. en dåse kidney-bønner

Smør el. olie til at stege i

Først svitses det hakkede hvidløg i gryden, så brunes kødet. Derefter drysses krydderierne over, og tomater og porter hældes ved. Retten skal koge ved svag varme i op mod to timer. Retten er færdig, når kødet let falder fra ribbenene. Bønnerne skal kun koges med den sidste halve time, så de ikke bliver udkogte. Vi valgte i første omgang at udelade bønnerne, men retten fungerer bedst med dem i, så sovsen får noget mere struktur.

Tilbehør: groft brød, kartofler, ris eller kartoffelmos.

Selvom short-ribs er noget af det billigste kød, fik vi med denne opskrift noget af et luksusmåltid, som tilmed var let at tilberede. Vi brugte en støbejernsgryde, hvilket nok er en god ide. Hvis man bare bruger en almindelig gryde, skal man nok dels regne med lidt længere kogetid, dels røre i gryden undervejs.

Tværreb à la chili con carne