Vi importerer vine fra to franske vingårde, vi har opdaget på vores rejser: Domaine St. Laurent i Rhône-dalen og Bernard Humbrecht i Alsace. Herunder vil vi kort præsentere hver vingård og give en beskrivelse af deres vine. Bestillinger kan afgives på siden her.

Domaine St. Laurent

Domaine Saint Laurent ligger midtvejs mellem pavebyen Avignon og den gamle romerske by Orange. Igennem nu fem generationer har den samme familie af vinbønder produceret vin med respekt for naturen og traditionerne. Gården er på ca. 30 hektar og vinstokkene er i gennemsnit 30 år gamle. Den blev grundlagt i begyndelsen af forrige århundrede af Francois Sinard og har siden 1976 været ejet af Robert-Henri Sinard, siden 2016 i fællesskab med hans to sønner Laurent og Nicolas.

Sinard har vinmarker i både Côtes du Rhône og Chateauneuf du Pape (Francois Sinard leverede i sin tid hvid Chateauneuf-du-Pape vin til ærkebispedømmet i Avignon) og fremstiller både røde og hvide vine.

Aubrespin – Côtes du Rhône rouge

Druer: Grenache Noir 60%, Syrah 20%, Cinsault 20%

Kirsebærrød, purpur i farven. Aromatisk og elegant i næsen; røde frugter. I munden først generøs og silkeblød, dernæst følger en aromatisk intensitet. Røde bær, skovbær og kirsebær. En let eftersmag af lakrids.

Aubrespin er et godt valg for yndere af frugtige vine. Den er god til lette forretter, gratiner og lyst kød.

Serveres ved 18 grader.

Garriguette – Côtes du Rhône blanc

Druer: Clairette, Grenache blanc, Roussanne

Lys, gul i farven, klar. Fin og kompleks i næsen med noter af modne frugter (ferskner og pærer) og en smule citrus til slut. I munden er den rund og afbalanceret og man genfinder noter af fersken, pære og citron.

Garriguette gør sig godt til fiskeretter eller til tapenade.

Serveres ved 9 grader.

Cuvée du Papé Plume – Côtes du Rhône blanc

Druer: Bourboulenc, Clairette, Roussanne

Klar og gylden farve. Duft af honning og hvide blomster (akacier). Rig og rund smag domineret af blomster, honning med et strejf af vanilje. En meget rund vin, men tout en finesse.

Denne vin nydes med en grillet fisk krydret med herbes de Provence, eller måske med et stykke lyst kød i flødesovs. Den er et rigtigt godt valg til en klassisk dansk flæskesteg.

Serveres ved 9-10 grader.

La Tamardière – Côtes du Rhône Villages

Druer: Grenache noir 70%, Mourvèdre 30%

Intens purpurrød farve. Antydning af brombær og solbær i næsen. I munden fornemmes krydrede noter, en smule vanilje og skovbær.

Sinard selv foreslår at Tamardière nydes bedst med en spidstegt perlehøne, en gardianne de taureau (oksegryde fra Camargue) eller en daube à la provencale (gryderet med oksekød og rødvin). Vores eget bud på en daube er nok heller ikke helt skævt.

Serveres ved 17 grader.

Passion des Anges – Côtes du Rhône Villages

Druer: Grenache noir 50%, Mourvèdre 50%

Granatrød farve. Kompleks næse hvor røde frugter (kirsebær, solbær) dominerer. Denne kraftige vin har noter af lakrids i ganen, let smag af vanilje og velfunderede tanniner.

Nydes til vildtretter og kraftige okeskødsretter.

Serveres ved 18 grader.

Châteauneuf-du-Pape rouge

Druer: Grenache noir 90%, Syrah 10%

Superb rød farve med purpurviolette nuancer. Meget velduftende, afgiver dufte af kaffe, violer, brombær, solbær og et strejf af kanel. I munden har den en kraftfuld krop, der bliver blød med tiden. I ganen er der smage af kirsch, mørk chokolade, konfiteret frugt og noter af flint og eg. En ædel vin, der holder sig godt.

Et godt valg til vildtretter som f. eks. dyreryg, eller til en oksesteg eller sammenkogte retter.

Serveres ved 17 grader.

Châteauneuf-du-Pape blanc

Druer: Clairette,  Grenache blanc, Roussanne

Denne vin har en meget smuk bleggul farve med grønne reflekser. Næsen er intens med aroma af tørrede frugter (abrikos) og eksotiske frugter. I munden er den silkeblød og dejligt mineralsk med noter af mango og ananas, der fylder ganen. En antydning af hvide blomster fuldender oplevelsen af en meget behagelig vin.

Nydes til fulde til en fiskeret i sauce eller et ristet stykke fjerkræ.

Serveres ved 9 grader.

Passion des Papes – Châteauneuf-du-Pape rouge

Druer: Udelukkende Grenache

Vinen har ligget 24 måneder på egetræsfade.

Denne komplekse vin har en brillant granatrød farve. I næsen er der noter af jordbær, krydderier og kakao, hvilket er helt i tråd med en god grenache. Tanninerne er fløjlsbløde og blander noter af svesker, kirsebærbrændevin og en bemærkelsesværdig friskhed.

Denne vin er god til sammenkogte retter af kød – daube, boeuf bourguignon eller måske bare chili con carne – eller til hele stege.

Serveres ved 18 grader.

IGP Principauté d’Orange

Druer: Udelukkende Marselan

Vinen har en dybrød farve og en aroma af vanilje og kirsebær. Noter af kirsebær og vanilje går igen i munden iblandet solbær med kun få tanniner.

Vinen kan fint afløse en rosé både som aperitif og til måltider. Den er rund og behagelig – selv for forfinede ganer.

Serveres ved 12 grader.

Bernard Humbrecht

Vingården har været i familiens eje siden 1620 og er siden da gået i arv fra far til søn. I gårdens lokaler på rådhuspladsen i Gueberschwir i det sydlige Alsace kan man se familiens enorme stamtræ. På den kalkholdige lerjord omkring byen dyrker familien vinen med respekt for miljøet og efter de alsaciske traditioner.

Alsacevine er altid enkeltdrue-vine, så vinens navn er det samme som druens navn. Den eneste undtagelse fra denne regel er Cremant, Alsaces “champage”. Humbrechts cremant er halv riesling, halv pinot blanc. Det meste vin fra Alsace er hvidvin, men det kan ofte sagtens drikkes til kalve- og oksekød. Den eneste rødvin er pinot noir.

Alsacevine bør altid drikkes unge, maks. alder er nok fem år. Grand cru vine kan gemmes betydeligt længere. Vinene bør altid serveres afkølede, ved 8-10 grader, cremant ved 5-7 grader.

Hvis man gerne vil have en mere generel beskrivelse af druerne fra Alsace, kan man besøge Bergmanns vinside om emnet.

Pinot Noir

Tør, intens og frugtig, denne vin er perfekt til vildt, rødt kød, indmad og camembert…

Pinot Noir Rosé

Denne rosévin er tør, behagelig og frugtig. Den passer godt til barbecue, rødt kød og lam.

Pinot Blanc

Pinot blanc er den almindelige dagligvin i Alsace. Det bliver den bestemt ikke dårlig af – franskmændene har som bekendt god smag. Denne pinot blanc er tør og frugtig og passer godt til forretter, kolde som varme, quiche, sushi, postejer og nyrer.

Pinot Gris

Denne pinot gris er tør, dejligt frisk og behageligt frugtig og passer godt til det store kolde bord, hvidt kød, fisk og risotto.

Pinot Gris Gaentzbrunnen

Denne vin er blød og frugtig og god til aperitif, oste og foie gras. Den er lavet på overmodne druer efter alsaciske traditioner.

Riesling

Riesling regnes for den bedste Alsace-drue. Denne vin er tør og frugtig og perfekt til fisk, fondu, choucroute og skaldyr.

Riesling Grand Cru Goldert

Grand Cru Goldert vil sige, at vinen kommer fra grand cru-marken “Goldert” nær Gueberschwir. Navnet forklares ved, at vine derfra får en særlig gylden farve. Goldert er en af de ældste grand cru-vine fra Alsace. Klimaet der er frisk, og vinstokkene er beskyttet mod den stærke eftermiddagssol. Vine derfra er meget modne og aromatiske og har en god syrlighed. Denne tørre og frugtige Riesling er god til fisk, kylling, grillet hvidt kød.

Gewurztraminer

Gewurztraminer er en meget aromatisk vin med duft af eksotiske frugter. Det er en kraftig vin, velstruktureret med fedme. Humbrechts gewurztraminer er blød og meget frugtig, den er god som aperitif, til foie gras, oste og desserter, eller til orientalske retter, især karry.

Crémant

Crémant d’Alsace er den mousserende vin fra Alsace. Den fremstilles normalt især af pinot blanc, vores udgave er halvt pinot blanc, halvt riesling. Den er tør (brut), og kan sagtens erstatte champagne ved festlige lejligheder.